JEE Advanced Aspirants, can you solve these questions upon entering IIT?

0
4


With only two or three days left for the Joint Entrance Examination (JEE) Advanced 2022, it is time for candidates to brush up on their knowledge. Scheduled to be conducted on Sunday, August 28, students should continue their revisions thoroughly and take as many mock tests as possible.

To help you with the same, let’s check if you can answer these questions from previous years’ articles of IIT’s entry:

1. Among the following, the paramagnetic compound is:

a. N2O2

b.O3

vs. N2O

D. KO2

Answer – d

Read also | JEE Advanced 2022: Last Week Preparation Tips for IIT Entrance

2. Which of the following releases O2 upon hydrolysis?

a. Pb3O4

b. KO2

vs. Na2O2

D. Li2O2

Answer – b

Read also | THE, QS, NIRF Rankings: Know the Best Medical Colleges in India and Abroad

3. The color of light absorbed by an aqueous solution of CuSO4 is ?

a. Orange-red

b. Blue green

vs. Yellow

D. Purple

Answer — one

4. Let AP (a; d) be the set of all terms of an infinite arithmetic progression with first term a and common difference d > 0. If AP(1; 3) ˆ AP(2; 5) ˆ AP (3; 7) = AP(a; d) then a + d equals ___

a. 157.00

b. 167.00

vs. 177.00

D. 187.00

Answer – one

5. A liquid at 30°C is poured very slowly into a calorimeter which is at a temperature of 110°C. The boiling point of the liquid is 80°C. It is observed that the first 5 g of the liquid evaporate completely. After pouring another 80 g of liquid, the equilibrium temperature is found to be 50°C. The ratio of the latent heat of the liquid to its specific heat will be ______°C. [Neglect the heat exchange with surrounding]

a. 270.00

b. 370.00

vs. 470.00

D. 570.00

Answer – one

6. Which of the following statements is (are) correct concerning the spectrum of the hydrogen atom?

a. The ratio of the longest wavelength to the shortest wavelength in the Balmer series is 9/5

b. There is an overlap between the Balmer and Paschen series wavelength ranges

vs. Lyman series wavelengths are given by (1 + 1/m2)λ0 where λ0 is the shortest Lyman series wavelength and m is an integer

D. Lyman and Balmer series wavelength ranges do not overlap

Answer – a, d

7. Let E be the parabola y2 = 8x. Let P = (-2, 4), and let Q and Q’ be two distinct points on E such that the lines PQ and PQ’ are tangent to E. Let F be the focus of E. Then which of the following statements is (are true ?

a. The triangle PFQ is a right triangle

b. The triangle QPQ’ is a right triangle

vs. The distance between P and F is 5√2

D. F lies on the line joining Q and Q’

Answer – a, b, d

8. Which of the following ionic species will not give color to an aqueous solution?

a. Ti4+

b. Cu+

vs. Zn2+

D. Cr3+

Answer – d

Read| How I Cracked JEE Advanced and Got a Seat in IIT Bombay

9. Consider a system of units in which mass and angular momentum are dimensionless. If the length has dimension L, which of the following statements is/are correct?

a. The dimension of the force is L–3

b. The energy dimension is L–2

vs. Power dimension is L–5

D. The dimension of linear momentum is L–1

Answer – a, b, d

10. The work done to bring the infinity dipole to a distance r from the center of the loop by the given process is proportional to ?

a. m/r5
b. m2 /r5
vs. m2 /r6
D. m2 /r7

Answer – c

JEE Advanced 2022 Round 1 will take place from 9 a.m. to 12 p.m. and Round 2 from 2:30 p.m. to 5:30 p.m. The Indian Institute of Technology (IIT) Bombay will administer the exam this time. Top 2,50,000 students, who do well in JEE Mains, are given the chance to present themselves for IIT entrance every year.

Read all Latest education news and recent news here

.



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.